středa 28. května 2014

Central Asia 2014 - den 18. [Tádžikistán]

Až za ranních paprsků zjišťujeme, kde že jsme to vlastně spali. Sám nevím, co to mohlo bejt, ale všude písek, halda šutrů, k řece dva metry betonu dolů, jak molo ve Slovinsku. Nejspíš jsme bivakovali na nějaký stavbě.

Jelikož už jedeme na výpary, bereme na nejbližší pumpě 5 litrů ropy a jedem do Dušanbe shánět olej do fichtlů. Na bazaru se nám daří potkat motorkáře, kterej nás doved do motoservisu, kde si sám nechává opravit motocygl čínský provenience. Servisák Andrej je rus a je hodně v pohodě. Oleje má mnogo, tak šup na to. Bonnyes si spolu s výměnou oleje střihne i vyčištění a seřízení hladin karbeců, i já mrknul na trysky, filtry a hladiny, páč mi moped jede taky nějak divně. Nic ale špatně nevypadá, takže je to nejspíš špatným benzínem nebo nadmořskou vejškou.



Když už dáváme mopedy do kupy, přijíždí dva motorkáři z Ruska, že prej jedou z Pamíru. Ten je po nedávný přestřelce pro turisty opět zavřenej, ale oni to objeli. Zaplatili si gruzavik, naložili fichtly na něj a strážní post objeli, tudíž je nikdo nezastavil a nevrátil zpátky. A jako bonus jsou prej zavřený oba přechody do Kyrgystánu. No bude to ještě zajímavý…


Platíme za olej, loučíme se a vyrážíme směr na východ. Ještě nabrat ropu do plna + 5 do kanystru a může se ject. Hory okolo cesty jsou zase fantastický, jenom stěží se věnuju řízení. To samý i vesničky, kterejma projíždíme. Dneska nájezd nic moc, nějak se nám zpoždění oproti plánu navyšuje. Spaní u řeky vedle M41, tzv. Pamir Highway. V noci jezdí okolo hodně aut a osvětlují obrovskou skalní stěnu na druhým břehu. Spim pod širákem, tak mam parádní letní kino.

Žádné komentáře:

Okomentovat