sobota 17. května 2014

Central Asia 2014 - den 7. [Rusko, Kazachstán]

Je 17. května, jsme tejden na cestě. Ráno balíme večer vypraný hadry, poklidíme po sobě a nabíráme směr Kazachstán. Ještě před tím nás čeká pěknej pontonovej most za 50 rublů. Prej zákaz focení… Fotky jsme stříleli jak o závod.

Hranice. Ruská strana proběhla vcelku rychle, dvě razítka a čau. Kazachstánská se trochu protáhla, ale hlavně kvůli vyřizování strachovky – místní povinné ručení. Hned za čárou si nás odchytly babky, a že prej vyměnit peníze. Jinak – pásmo mezi oběma celnicemi je asi 10km a v tom pásmu jsou i samotný vesnice.


Kazachstán. Kapitola sama. Silnice na ho*no, obrovský jámy v asfaltu, že i nezpevněná pista vedoucí po krajnici byla lepší. Nicméně jezdí po nich i normální tahače s návěsama. Jsme tu za exoty – všichni se s námi dávají do řeči, odkuda že jsme, kuda jedem, kolik má moped koní, jestli to má náhon na předek, jestli to jezdí na benzín nebo na naftu, kolik to stojí… Dobrej výslech.

Bydlet chceme před Atyrau u jezera, který asi vyschlo. Prostě v ruský vojenský mapě je a ve skutečnosti moc ne. Nacházíme akorát kanál, kterej z jezera vylejzá. Nejdřív odkopat pár velbloudích ho*en, pak stopořit stan. Dolejváme olej, dobíjíme baterky do foťáků, organizujeme chaos v kufrech. Večeřím místní salámy a sejry. Maj je tu výborný.


Jsme utahaný, tak okolo desátý večer jdeme chrápat. A propos – deset večer a teplota je 25°C. Přes den 35 ve stínu. Ale ani jízdou na fichtlu se neochladíš, je to jako když ti foukají fénem do držky. Samozřejmě nesmí chybět fotka s prvním velbloudem, co jsme potkali. V Čechách bydlim 3km od ZOO a na velblouda se jedu podívat do Kazoše… 

Žádné komentáře:

Okomentovat