pondělí 26. května 2014

Central Asia 2014 - den 16. [Uzbekistán, Tádžikistán]

Ráno vstát, co nejvíc se pobalit a už přichází „supersvarčik“ a jde se na věc. Bonnyes je zavařenej snad za minutu, já za minut pět. Kluk je borec. Ještě nahodit patky na ráfek po včerejším přezouvání, zkontrolovat tlak v pneu a dát mašiny do kupy. Jura nám zajistil boršč v místní kantýně, čímž samozřejmě nepohrdáme. Po jídle dobalit, rozloučit se, vys*at se (řídkej případ s hustým běháním dohnal i zbytek bandy) a odjezd.

Plán je doject k čáře s Tádžikistánem. Cesta je dobrá, děr v asfaltu málo. Potkáváme kluky z Anglie na mašinách. Jeden z nich hodil tlamu a zničil GoPro, druhej má s*ačku a horečku – veselá parta jako my. Fotím typickej vlakovej přejezd sovětskýho stylu – masivní železnej práh vyklápějící se proti směru jízdy. Zaručeně pomáhá.



Přivohejbáme plán a koketujem s myšlenkou přejít do Tádžiku ještě dneska. Jenže Bekobod je přechod pouze pro místní, tzn. pro uzbeky a tádžiky, ostatní mají smůlu. Další přechod blízko je Bostan, 40km. No nic, zkusíme tam doject a uvidíme. Přijíždíme se soumrakem okolo devátý. Přechod jede ale non-stop, tak začíná válka papírů. Asi jsme bojovali zdatně, páč slyšíme lahodnej zvuk razítek. Ani nechtěli deklaraci peněz, takže jsem ty dolary schovával do krku řízení zbytečně. Kontrolor zavazadel ještě vysí*á, že prej všechno z kufrů ven, ale vysvětlujeme mu, že na něj se*em, že to nebudem vykládat do prachu a vody. Dal si říct, taky pomohlo zakdákání plastový slepice, takže mizíme z Uzbekistánu a jedem na tádžickou stranu. Ta probíhá v naprostým klidu. Sice tam asi hodinu strávíme, ale aspoň máme možnost vysondovat, jak to v Tádžiku funguje. Bum razítko, podpis a jedem. Welcome to Tajikistan! Je půl jedný v noci, spaní hledáme poslepu v polích kousek za hranicí. Opět širák.


Žádné komentáře:

Okomentovat