úterý 27. května 2014

Central Asia 2014 - den 17. [Tádžikistán]


Po probuzení využíváme tureckej hajzl v polích. S*ačka je, zdá se, na ústupu. V prvním, větším městě – Khojand – měníme prachy, kupujem sváču a berem benzín. Jelikož je horko, jedem za město Kayrakom k přehradě. Ta nám vyráží dech. Jezero po pravej ruce je jak Makarská Riviera, na devíti hodinách to zase vypadá jak v Pokladu na Stříbrným jezeře.


Dáváme offroad a jsme u vody. Myjeme se, pereme, svačíme… Idylku naruší až místní rybář, ale je s ním fajn pokec a i nás zve, ať u něj zůstaneme přes noc, že nachytá ryby a ondatry a uděláme žranici. Sorry, není čas, Dušanbe volá. Škoda, ty ondatry měl určitě moc dobrý…

Stavíme se na polívku a já společně s Foxem ku*víme Bonnyesovo víčko od nádrže. Nakonec i tahle kravina měla happy-end, na rozdíl od objednání balené vody k obědu. Ani na potřetí to kluk nezvlád. Bonnyes ještě dostává poučení od místního brouka pytlíka, že nemá kouřit, když stojí blízko benzínu. Radši padáme. 38°C, výška 1400m.n.m., uvidíme, co bude dál.


Dál bylo to, že teplota klesá na 17°, výška roste ke třem tisícům a kopce okolo jsou fantastický! Tunely sice tádžici udělat umí, ale odvětrání nebo souvislý osvětlení jim nic neříká. Jako bonus protejká tunelem potok. Rachot! To je slavnej Anzob tunel – 6km ve tmě, vodě, smradu a kraválu se prozatím stává největším punkem zájezdu. Na úplný dno naopak patří cikáni, který se v dalším tunelu chovali jako nechvalně proslulá odnož z Chánova. Jinak super – hory překrásný, vlevo skála nahoru, vpravo skála dolů, svodidla výjimečně, jeden rozsekanej kamion napravo, ovce za zatáčkou, smrdící brzda, netáhnoucí motory… Bydlení hledáme u řeky až po tmě.

Žádné komentáře:

Okomentovat